Pilates nyújtás – 5 gyakorlat otthonra

Kövesd a Fourelle Co.-t az Instagramon is!

A gyakori nyújtás ugyanannyira fontos, mint rendszeresen erősíteni, de a legideálisabb, ha ez a kettő tökéletes egyensúlyba kerül. A pilates és a jóga az egész gyakorlás során harmonikusan ötvözi a kettőt. A nyújtás nagyobb hajlékonyságot, jobb közérzetet és helyesebb testtartást eredményez, csökkenti a stresszt, javítja az alvásminőséget és csökken a sérülések kockázata – pár pozitívum a sok közül.
Az előző pilates cikkben 5 gyakorlatot hoztam nektek, amiket otthon is el tudtok végezni, és ezúttal is 5 pózt mutatok, de olyanokat, amelyek hangsúlyosan több terület nyújtására fókuszálnak.

  • BÖLCSŐ PÓZ 

    Hogyan végezd helyesen?
    Feküdj hason a matracodon, hajlítsd mindkét lábszárad, majd kilégzésre emeld a törzset, és fogd meg mindkét bokád! A tekinteted emeld a plafon felé, told a bokád a tenyeredbe és végig orron keresztül lélegezz!

    Miért hasznos?

    A test egész elülső oldalát nyújtja, nyitja a szívközpontot és átmozgatja az emésztőrendszer szerveit, így gyorsítja az anyagcserét.

  • FÉLHOLD PÓZ

    Hogyan végezd helyesen?

    Ülő vagy álló pozícióban (előbbi stabilabb) fejtetővel nyújtózz felfelé, emeld, és nyújtsd a karokat (a könyököket is foghatod), majd a nyújtózást megtartva hajolj oldalirányba, és tartsd meg a döntést pár légzésig! Végig az orron keresztül, mélyen a tüdőbe lélegezz, és ügyelj rá, hogy közben ne dőlj se előre, se hátra, mintha két üveglap közé lennél beszorítva!

    Miért hasznos?

    Mélyen nyújtja az oldalsó törzsizmokat és a gerincoszlopot.

  • TEVEPÓZ

    Hogyan végezd helyesen?
    Helyezkedj el a matracodon a térden és a lábszárakon ülve, aztán egyenesedj fel térdelő állásba! Fejtetővel nyújtózz felfelé, mindkét tenyereddel támaszd meg a csípőd a keresztcsont mellett, majd lassan a törzzsel dönts hátra, amíg a hátadnak még komfortos. Mellkassal törekedj a plafon felé, a far-és combizmokat végig tartsd feszesen! Ha elég mélyre döntöttél, akkor a kezekkel a sarkakat is foghatod.

    Miért hasznos?

    Akár csak a bölcső póz, ez is nyújtja a test elülső oldalát, de jóval mélyebben, valamint a horpaszizmokat is hangsúlyosabban nyújtja.

  • HARCOS PÓZ 1.

    Hogyan végezd helyesen?

    Egyik lábbal lépj egy nagyot hátra a matracodon, miközben az ellenkezőt hajlítod, és ügyelj rá, hogy a medencecsontok végig előre nézzenek! A hajlított térd ne kerüljön a boka elé, és lehetőleg derékszöget zárjon! A karokkal nyújtózz felfelé és a tekinteted is emelhet ebbe az irányba!

    Miért hasznos?

    Javítja az állóképességet és a tartást, energetizál, erősíti a lábakat, nyújtja a horpaszt és enyhén a test elülső oldalát is. Kötöttebb izmok esetén a nyújtott láb izmait is szépen nyújtja.

  • PILLANGÓ PÓZ

    Hogyan végezd helyesen?

    Helyezkedj el nyújtott lábú ülésben, majd zárd össze a talpakat és húzd magad felé! Fejtetővel nyújtózz felfelé, farokcsonttal lefelé, a vállakat húzd hátra lefelé és a lapockákkal is törekedj a talaj irányába! A két térdet engedd a talaj felé süllyedni és minél jobban lazítsd a csípő és a has tájékát!

    Miért hasznos?

    Nyújtja a belső combokat, nyitja a csípőt, erősíti a gerincet, rendszeresen végezve csökkenti a menstruációs fájdalmakat.

Kedvet kaptál egy pilates vagy jógaórához? Jelentkezz be a Fourelle Co. Pilates Studio-ba, és próbáld ki valamelyik mozgásformát egy tapasztalt oktatóval!

Bejelentkezés

Szerző: Kosik Dominika