„Lehet, hogy ami ma sikerült, holnap már nem fog, és ez fordítva is igaz.” – interjú Schell Martin pilates oktatóval

Kövesd a Fourelle Co.-t az Instagramon is!

A Fourelle Co. oldalán már számtalan pilates témájú cikket olvashattatok, mivel ez a kedvenc sportom, és úgy gondolom, rettentő nehéz megtalálni azt a mozgásformát, amit nem csak azért gyakorolsz heti szinten, mert muszáj mozogni valamit, hanem valóban örömöd is leled benne. Nekem a pilates minden alkalommal élmény, ebből kiindulva jött az ötlet, hogy izgalmas lenne a tehetséges és tapasztalt oktatómat, Schell Martint kérdezni a pilates mélységeiről. Mit nyerhetsz a gyakorlással? Kinek ajánlott? Milyen sport egészíti ki hatékonyan? Olvass tovább a válaszokért!

  • Hogy találkoztál először a pilates-szel, mióta oktatsz?

    A Budapest Tánciskolában kezdtem a tanulmányaim, és az órarendükbe volt építve a pilates, amiért nagyon hálás vagyok. Már az első alkalom után tudtam, hogy ez a mozgásforma az, amire a testemnek és a lelkemnek egyaránt szüksége van. Természetesen mindezt a mesteremnek, Vladislava Malának is köszönhetem, tőle tanultam mindezt először. Tizenegy éve tanítom ezt a módszert, már középiskolában lehetőséget kaptam, hogy kipróbáljam magam, mint pilates instruktor.

  • Mi az, ami leginkább lelkesít a pilates-ben, mit kaptál ettől a mozgásformától?

    A legjobban az lelkesít, hogy hétről hétre láthatom a kitartó és kemény munka eredményét, a gyakorlók folyamatos fejlődését. Vannak, akik rehabilitáció miatt járnak hozzám, de többen – igen előrelátóan és helyesen – prevenciós célzattal érkeznek, hiszen a kor előrehaladtával egyre jobban óvni kell a testi épségünket. Akadnak olyanok is, akik kicsattanó egészséggel látogatják az óráim, mindig van újabb és újabb kihívás a számukra is. Hihetetlenül felemelő érzés segíteni az embereken, és látni, hogy óráról órára jobban érzik magukat.

    Hogy mit kaptam ettől a mozgásformától? Végtelen türelmet, mivel sok idő, mire a test megtanul intelligensen mozogni, minden egyes apró mozdulatra érzékenyen figyelni, és tudatosítani, hogy közben mi történik vele, és hogyan történik mindaz.

  • Mi jelenti számodra a legnagyobb kihívást a gyakorlásban és az oktatásban?

    A gyakorlásom során nagyon szeretem feszegetni a határaim, hiszen táncosként elég rugalmas a fizikumom, de mindig találok valamit, amiben még lehet fejlődni: ez egy soha véget nem érő út. Sok olyan gyakorlatot végzek, ami extrémebb, de ez a táncos múltamból is adódik.

    Ami az oktatás nehézségeit illeti: egy test formálásához, fejlesztéséhez rengeteg türelem, szorgalom és kitartás kell: lehet, hogy ami ma sikerült, holnap már nem fog, és ez fordítva is igaz. Ennek a körnek egyszerűen sosincs vége, és erre a gyakorlókat is mindig emlékeztetni kell.

  • Melyik a kedvenc gyakorlatod és miért?

    Leginkább a gerinccsavarásokat és a homorításokat kedvelem, mert ezek esnek a legjobban a testemnek.

  • Kinek ajánlod ezt a mozgásformát?

    Mindenkinek bátran ajánlom kortól és nemtől függetlenül, akár rehabilitációs, akár prevenciós célzattal, hiszen ez egy fantasztikus dolog.

  • Mit gondolsz, mi az a három legfontosabb dolog, amit egy gyakorló elsajátíthat?

    Precizitás, folyamatosság és a légzés.

  • Milyen más sportot ajánlanál a pilates mellé kiegészítésnek?

    A pilates egy alacsony intenzitású, nem kardió edzés, ezért mindenképp egy aerob vagy valamilyen pulzusszámot növelő, akár intervall edzést választanék mellé.

Martin tevékenységét figyelemmel követhetitek az Instagram és a Facebook oldalán is.

Kedvet kaptál egy pilates vagy jógaórához? Jelentkezz be a Fourelle Co. Pilates Studio-ba, és próbáld ki valamelyik mozgásformát egy tapasztalt oktatóval!

Bejelentkezés