5 jógapóz a menstruáció idejére

Kövesd a Fourelle Co.-t az Instagramon is!

  • A menstruáció idején, pontosabban az első 2-3 napján nem ajánlott magas intenzitású testmozgást végezni, de egy könnyed, óvatos jógaóra még a görcsöket is enyhítheti. Ezúttal 5 olyan egyszerű, otthon is elvégezhető jógapózt mutatok, ami nagy valószínűséggel jól fog esni a ciklusod alatt is.

Pár apró, de fontos megjegyzés

  • A hasizom-erősítő gyakorlatokat, és a fordított testhelyzeteket érdemes kerülni az első 2-3 napban.
  • Ha ezeken a napokon úgy érzed, hogy a tested nulla testmozgást kíván, és inkább csak pihennél, akkor véletlenül se legyen bűntudatod emiatt, sőt, dicsérd meg magad, amiért szem előtt tartod a tested aktuális igényeit!
  • Ha a testmozgás mellett döntesz, légy kedves magaddal, ezeken a napokon ne feszegesd a határaid, és végig kiemelt figyelmet szentelj a légzésnek!

Lábat a mellkashoz!

Feküdj hanyatt a matracodon, és elsőként nyújtózz meg két irányba: sarokkal lefelé, fejtetővel pedig felfelé! Ezt követően emeld az egyik lábad, és finoman húzd a térded a mellkasodhoz! Kulcsold a kézfejeket a térd alatt, az ellenkező, nyújtott lábad lábfejével pedig pipálj! Belégzésre tartsd meg, kilégzésre pedig óvatosan - ez szemmel gyakran nem is látható, olyan minimális - húzd a hajlított lábfejed közelebb a mellkashoz! 4-5 légzés után végezd el a másik oldalon is!

Pillangópóz

Számomra ez a period yoga jolly-joker, mindig segít! Végezheted ülve vagy hanyatt fekve - próbáld ki mindkettőt, hogy megtudd, melyik esik jobban! Érintsd össze a talpakat, és húzd a lábfejeket minél közelebb a gát felé, de csak ameddig még kényelmes! A karokkal foghatod a lábfejeket, vagy támaszkodj meg hátul a keresztcsontodnál, hogy támogasd az egyenes gerinctartást. Fejtetővel nyújtózz felfelé, figyeld a légzésed, és hagyd, hogy a gravitáció dolgozzon a lábszárakkal, és nyissa a medencét! A figyelmed a légzés mellett kerüljön a medence területére, deréktól lefelé mindened lazítsd el!

Macskapóz

Helyezkedj el a matracodon négykézláb: a tenyerek a vállak, a térdek pedig a csípőcsontok alatt legyenek! Fejtetővel nyújtózz előre, farokcsonttal hátra, majd kilégzésre - a farokcsonttól indítva - csigolyáról csigolyára domboríts, told a hátad közepét a plafon felé! Belégzéskor kezdj el homorítani, húzd a köldököd a gerinc felé! Itt is a farokcsont mozdul elsőként, a fej pedig utoljára! Végezd el többször, ahány sorozat jól esik!

Csavarás

Helyezkedj el törökülésben a matracodon! Belégzésre fejtetővel nyújtózz a plafon felé, az állat finoman közelítsd a torok felé, hogy a nyaki csigolyák is teret kapjanak, majd kilégzésre - a farokcsonttól indítva - kezdd el csavarni a gerinced az egyik irányba! Kövesd a mozdulatot a tekinteteddel, a nyaki csigolyákkal csavarj utoljára! A karokat a képen látható módon vezesd el magad előtt és mögött! Pár légzésig maradj benne, majd belégzésre gyere ki, és kilégzésre végezd el a másik oldalon is!

Babapóz

A legkedvesebb jógapóz mindközül! :) Helyezkedj el a matracodon sarokülésben, és kilégzésre borulj le a combokra, magad elé, helyezd a homlokod a matracra. A karok maradhatnak felemelve, de magad mellé is hozhatod őket. A feladatod csupán annyi, hogy igyekezz minden porcikád ellazítani, és ne felejts el puhán lélegezni!

Sosem jógáztál még?

Látogass el a Fourelle Pilates Stúdióba, és próbáld ki a jógaórák egyikét! Az órát maximálisan az igényeidhez szabjuk, így az sem baj, ha ez lesz életed első jógaórája. :)

Bejelentkezés

Ha tetszett az ajánló, akkor csatlakozz a Fourelle Co. közösséghez: iratkozz fel a hírlevélre, amit heti egyszer küldünk!

Szerző: Kosik Dominika, jógaoktató