Pezsgő etikett

Kövesd a Fourelle Co.-t az Instagramon is!

Különleges alkalmakkor és kikapcsolódáshoz szeretek jó minőségű pezsgőkkel, prosecco-val frissülni. Úgy gondolom, hogy ilyen prémium italokat mindig érdemes „szertartásszerűen” fogyasztani és megadni nekik és az alkalomnak a kellő tiszteletet, mert rengeteget hozzáad az élményhez. Éppen ezért készült ez a cikk is, amelyben a pezsgő etikettet ismertetem veletek és a Kreinbacher Birtok ajánlásával két díjnyertes italt is mutatok; egy rosé pezsgőt Somlóról és egy elegáns francia stílusikont a pezsgők hazájából, Champagne-ból.

  • Tárolás

    Ne várjunk túl sokáig a megfelelő alkalomra, hiszen a legtöbb pezsgőt legjobb egy éven belül elfogyasztani. A palackokat fektetve, sötét, hűvös (12 fok körüli), ne túl száraz levegőjű helyen tároljuk, ideális esetben pincében vagy borhűtőben. Hűtőszekrényben ne tartsuk pár napnál tovább!

    Hűtés

    A legjobb megoldás a jégvödör; a jeget és vizet fele-fele arányban használjuk (sót is adhatunk hozzá, ha még gyorsabb eredményt szeretnénk). A jég így könnyen lehűti a vizet, az pedig a palackot. Hasonlóan gyors megoldás a pezsgőre illő palackhűtő.
    Körülbelül 30 perc alatt érhetjük el a tökéletes, 6-10 fok közötti hőmérsékletet – a pohárba kitöltve így a fogyasztási hőmérséklet épp tökéletes, 9-12 fok lesz. Mélyhűtőben ne sokkoljuk a palackot!

    Bontás

    Ne pukkanjon, hacsak nincs szilveszter! Keressük meg a jelölést a palack nyakánál és távolítsuk el a fóliát. Tegyük a hüvelykujjat a dugóra és lazítsuk meg a drótkosarat, de ne vegyük le. A másik kezünkkel fogjuk meg a palackot a talpánál és kissé megdöntve lassan kezdjük forgatni a palackot (és ne a dugót). Közben a másik kézzel végig biztosítsuk a dugót, tartsunk ellen a kiszabaduló nyomásnak, így egy elegáns szisszenéssel zárhatjuk a műveletet.

    Pohár

    Tradicionális pezsgőkhöz használjunk tulipán formájú poharat, amely kellően öblös és a pereménél szűkül! A borospohár is tökéletes választás, sőt, a legkiválóbb champagne-ok aromáit a legszélesebb kehelyből élvezhetjük legtökéletesebben.

    Kitöltés

    A legjobb, ha a poharat a száránál tartva, kissé megdöntve tartjuk és a pezsgő nyakát a pohár széléhez közelítjük. A pezsgőt így a pohár falára tölthetjük, ezzel megkíméljük a buborékokat és elkerülhetjük a túlzott felhabzást is.

    Fogyasztás

    A poharat a száránál vagy a talpánál fogjuk, így elkerülhetjük, hogy a kezünk melegétől az ideális 9-12 foknál jobban felmelegedjen. Kóstoláskor ne pörgessük körbe a pezsgőt olyan intenzíven, mint egy fehérborral tennénk, de a buborékokra vigyázva egy-két alkalommal óvatosan körbeforgathatjuk a pohár falán, hogy még jobban megmutassa aromáit!

Alkalmam nyílt a Kreinbacher Birtok ajánlásával két prémium pezsgőt is megkóstolni, így most ezekről is szeretnék beszámolni nektek.

  • CHARLES HEIDSIECK – BLANC DE BLANCS

     

    A Blanc de Blancs egy kristálytiszta, élénk karakter, melyet végtelen frissesség és selymes textúra jellemez. Ez a pezsgő számomra leginkább az utóízétől volt különleges, hiszen meglepően ásványos, sós ízjegyeket mutat. Illata kiváltképp aromás, megjelennek benne gyümölcsös – mint a citrusok és a fehér húsú barack – és mogyorós illatjegyek.
    A DWWA 2021-en, a világ legnagyobb borversenyén a Méthode Traditionnelle kategória csúcsát a francia borvidék, Champagne képviseli. A neves házak közül a győztesek között van a Charles Heidsieck is: Best in Class díjas lett a gazdag Rosé Réserve és platinaérmes a Blanc de Blancs, amely a chardonnay végtelen frissességét emeli ki, selymes habzással.

  • KREINBACHER – ROSÉ BRUT

     

    A Rosé Brut volt a személyes kedvencem, igazán egyedi ízvilága van. Illatát lédús gyümölcsök, friss eper és gránátalma, valamint némi virágos jegy jellemzi. Íze szintén kellemesen gyümölcsös; nektarin, grapefruit és piros bogyósok fúziója érződik benne, egy hosszú utóízzel.
    A somlói Kreinbacher Birtok a DWWA-n évről-évre sikeresen szerepel tradicionális pezsgőivel és Somló boraival, idén pedig újabb rekord sikereket szereztek. Aranyérmet kapott a Prestige Brut pezsgő és a Furmint Selection 2017, a két ezüstérmet a Brut Classic és a Hárslevelű Selection 2017 érdemelte ki, a Rosé Brut pedig bronzot hozott.

Összességében mindkét pezsgővel maximálisan elégedett voltam, igazi prémium italok, amelyek tökéletesek kivételes eseményekre vagy akár egy egyszerű családi vagy baráti összejövetelre is. Remélem a pezsgő etikettet is érdekesnek találtad és hasznodra válik a jövőben!