5 tipp, hogy hogyan viselkedj egy elegáns étteremben

Kövesd a Fourelle Co.-t az Instagramon is!

Ha a különböző éttermek látogatása egy hobbi, akkor én bizony egy nagyon lelkes gyakorlója vagyok! Imádok friss ízeket megismerni, új étterem enteriőröket felfedezni, és mindeközben minőségi időt tölteni a hozzám közel állókkal.

Gyakran tapasztalom ugyanakkor, hogy sokan még hírből sem ismerik az alapvető éttermi etikettet, ami irtó ciki. Hiába tud valaki megfizetni egy fine dining vacsorát, ha nem tud az alkalomhoz méltón viselkedni. Lássuk azt az 5 illemszabályt, amit még egy casual étteremben is illik betartani!

Hova helyezd a kabátod?

Nőként mindig engedd, hogy a társaságból egy férfi személy vagy a pincér vegye el a kabátod, amit aztán fogasra helyez! Ne tedd a szék karfájára vagy magad mellé, de legfőképp ne ülj rá! Távozáskor ugyanannak a személynek illik felsegítenie a kabátod.

Hova tedd a táskád?

Semmiképp se a földre, az asztalra vagy a szék karfájára! Ha elég helyed van, helyezheted magad mellé, az öledbe egy szalvétával eltakarva, esetleg magad mögé a székre, ha van elég tér, de akár a pincértől is kérhetsz egy extra széket.

Rendelés

Rendelésnél ügyelj rá, hogy az étlapról válassz! Nagyon kellemetlen - a vendégek és a pincér számára is -, amikor valaki egy teljesen új ételt szeretne kreálni magának a már meglévő ételek egyes elemeiből. Természetesen minimális változtatások beleférnek, de a kreativitásod tartsd meg otthonra!

Evőeszköz-etikett

Ha nem tartozol azon kevés szerencsések közé, akik az evőeszköz-etikettet már családon belül elsajátították, akkor bizony meg kell tanulnod! Nézd át alaposan, hogy melyik tárgy mire és mihez való, majd többször is ellenőrizd a tudásod, mielőtt élesben is alkalmaznád! Így magabiztosan és önfeledten vacsorázhatsz anélkül, hogy minden mozdulatod meg kéne fontolnod. Ezen a linken minden fontos tudnivalót megtalálsz!

A számla rendezése

Fizetésnél légy minél diszkrétebb! A pincérnek elég csak egy bólintással jelezni, hogy óhajtasz valamit. A bankkártyás fizetés mindig elegánsabb, de ügyelj rá, hogy időben jelezd, mennyi borravalót kívánsz adni. Apropó borravaló: itthon 10-15%-ot szokás adni, de ez országonként eltérő, így ha új helyre utazol, érdemes mindig lecsekkolni előtte, hogy nagyjából mennyi borravalót illik adni.

Ha továbbra sem szeretnél lemaradni az enteriőr, beauty, lifestyle és divattippekről, akkor csatlakozz a Fourelle Co. közösséghez! Iratkozz fel a hírlevélre, amit heti egyszer küldünk!