Tippek a hangulatos asztalterítéshez

Kövesd a Fourelle Co.-t az Instagramon is!

Egy gyönyörűen megterített asztal nem csak esztétikus, de az egész környezet hangulatát emeli. Napjainkban – amikor egy kissé megváltozott a szociális összejövetelek jellege – kifejezetten fontosnak tartom, hogy a közös étkezések különlegesek legyenek, még akkor is, ha nem egy nagy eseményről van szó. A következő tippjeim segítségével egyáltalán nem olyan nehéz feladat egy hangulatos asztalkép megalkotása, mint amilyennek elsőre tűnhet.

  • Általában a színvilág kiválasztásával kezdem. A színek meghatározásánál mindig figyelembe veszem, hogy éppen milyen évszak van. Például, ha egy őszi összejövetelre készülök, akkor a barna és a narancsos árnyalatok dominálnak, ha éppen tél van, akkor a hűvösebb színekre koncentrálok. A kedvencem azonban egyértelműen a tavasz és a nyár – ilyenkor több lehetőség nyílik játszani a színekkel. Tavasszal a pasztell árnyalatokat preferálom, míg nyáron az élénkebb színeket kombinálom egymással. Fontos azonban, hogy minden esetben megtaláld a harmóniát a kiválasztott színek között, valamint, hogy ne alkalmazz háromnál több domináns színt egyszerre, hiszen végeredményként így egy furcsa, zavaros színkavalkádot kaphatsz.

    Amikor letettem a voksomat a színek mellett, akkor kiválasztom azokat az elemeket, amelyek mentén a színeket életre keltem. Ezek általában a szalvéta, a terítő, a virágok és egyéb díszelemek. Egy finom tapintású textilszalvéta például tökéletes részlete az esztétikus terítéknek, és nem utolsó sorban fenntartható is a papírszalvétával szemben. Mivel a háztartásokban általában egy-két étkészlet található, így érdemes inkább minden egyébbel játszani. Éppen ezért előnyösebb, ha az étkészlet neutrálisabb színű – így nem kell a színéhez alkalmazkodni.

  • Amint készen vagyok a színek és az étkészlet kombinálásával, rá is térek az apróságokra. Célszerűnek tartom, hogy a teríték reflektáljon a felszolgált ételre – emiatt díszítésnek gyakran olyan fűszernövényt (például rozmaringot, bazsalikomot) alkalmazok, valamint olyan színeket és egyéb elemeket, amelyek az ételben is megtalálhatóak. Sőt, olykor-olykor még az étel hozzávalóiból is kihelyezek párat, amitől még ízlésesebbé válik a teríték, és még étvágyfokozó is lehet. Utolsó tanácsként pedig olyan alapvetőbb dolgokra szeretném felhívni a figyelmet, amelyekről sokan hajlamosak megfeledkezni. Először is, készüljünk minden fogáshoz megfelelő evőeszközzel és külön tányérokkal, az italokat tálaljuk igényesen, kancsókba kitöltve, és mindenki számára biztosítsunk külön poharat az alkohol és az egyéb üdítők részére is.

Ha a továbbiakban sem szeretnél lemaradni az enteriőr tippekről és egyéb újdonságokról, akkor csatlakozz a Fourelle Co. közösséghez! Iratkozz fel a hírlevélre, amit heti egyszer küldünk!