6 ikonikus szék dizájn, amit ismerned kell

Kövesd a Fourelle Co.-t az Instagramon is!

Az elmúlt évszázadban megannyi olyan szék látott napvilágot, amelyek gyökeresen megváltoztatták a dizájn világát és ezzel párhuzamban a környezetünk jellegét is. A székek aranykora egyértelműen a 20. század volt, amikor a technológiai újítások és a tömegek felfelé irányuló mobilitása a tervezőket arra ösztönözte, hogy kilépjenek a hagyományos keretekből. Ebben a Fourelle Co. cikkben most ezekből ragadok ki 6 ikonikus darabot, amelyek kiállták az idő próbáját, és amelyeknek gyökerei régre nyúlnak vissza, a hatásuk mégis a mai napig érezhető és látható.

  • WASSILY CHAIR

    A Wassily széket Marcel Bauer tervezte 1925-ben, amikor még a Bauhaus tanulója volt. Az ihletet számára egész egyszerűen a biciklik váza adta. A fémes részek acélból készülnek, az összhatás mégis kecses, a szék pillekönnyűnek tűnik. Egy eredeti Wassily szék ára 1600 dollárnál kezdődik, de akár 5000 dollárt is elkérhetnek egy ilyen ikonikus darabért.

  • FLOATING BACK ARMCHAIR

    A Floating Back szék 1955-ben látott napvilágot, a svájci Pierre Jeanneret álmodta meg. Ez a darab a személyes kedvencem, az ebédlőnkben is megtalálható. Az utóbbi években újból különösen felkapott lett a tervező munkássága, nagyon nehéz eredeti példányhoz hozzájutni. A Fourelle magazinban a kezdetekkor már olvashattatok tervezőről részletesebben, ide kattintva éritek el a blogbejegyzést.

  • BARCELONA CHAIR

    Ludwig Mies van der Rohe széke 1929 óta töretlenül uralja a dizájn világát a dobozos párnáival és a kifinomult keretével. A kivitelezése kívülről egyszerűnek tűnik, ám 40 különböző panelból épül fel. A Barcelona szék a modern elegancia megtestesítője, a kezdetektől fogva a „kevesebb több” elvét ünnepli.

  • EAMES LCW CHAIR

    A Charles és Ray Eames által tervezett szék az amerikai dizájn ikonikus darabja. A híres tervező duó a második világháború előtt és alatt fejlesztette ki remekművét. A nagyközönség számára 1946-ban lett elérhető, és már akkor is a 20. század egyik legkiválóbb enteriőr darabjaként emlegették. Egy eredeti Eames LCW (Low Chair Wood) szék ára 5000 és 6500 dollár között mozog.

  • EAMES LOUNGE CHAIR AND OTTOMAN

    Az Eames Lounge szék az Eames LCW szék után 1956-ban készült, szintén a tehetséges tervező duó által. A széket úgy emlegették, mint menedéket a modern élet nehézségei elől. A puha bőr párnák és az öntött fa keret páratlan kényelmet nyújt, miközben bármely térnek megadja a tekintélyét.

  • CESCA CHAIR

    A cikk utolsó szereplőjének a Cesca széket választottam, mert az utóbbi időben ezzel is gyakran találkozni. A nád és rattan találkozása az acél vázzal új trendnek tűnhet, de Marcel Breuer 1928-ban tervezte a Cesca széket, amelyet lánya, Francesca után nevezett el. Hagyományos és ipari elemek találkozásából született, amely dizájn a mai napig megosztó, de úttörő jellege nem vitatható el.

Ha a továbbiakban sem szeretnél lemaradni az enteriőr tippekről és egyéb újdonságokról, akkor csatlakozz a Fourelle Co. közösséghez! Iratkozz fel a hírlevélre, amit heti egyszer küldünk!