5 kisállatbarát szobanövény

Kövesd a Fourelle Co.-t az Instagramon is!

Miért rágcsálják meg a kisállatok a szobanövényeket? Vannak, akik úgy gondolják, hogy a gyomorpanaszok megnyugtatása céljából, vagy a cicák esetében a szőrcsomók feldolgozása érdekében, esetleg tápanyaghiányt próbálnak orvosolni. Természetesen az is előfordulhat, hogy mindössze a játék kedvéért, kíváncsiságból csapnak le a szobanövények lelógó leveleire és rágcsálják meg azokat. A gazdiknak azonban nagy kihívást jelent távol tartani a kis kedvencüket a szobanövényektől, így abban rejlik az egyetlen megoldás, hogy ha biztonságos, kisállatok számára nem mérgező szobanövényekkel díszítik otthonukat. Szerencsére akad számos ilyen szobanövény, amelyből öt kedvencemet szeretném most neked bemutatni.

  • Párnafű

    Ez a kúszónövény apró, aranyos, zöld leveleivel tökéletesen mutat kis függő kosarakban, a beltéri fák tövében, de természetesen egymagában is. Nem igényel különösebb gondozást, kezdő szobakertészeknek is szívből ajánlom. Kisállatok számára egyáltalán nem mérgező, nem utolsó sorban pedig a pehelykönnyű levelei teljesen ellepik a földet, így elriaszthatja őket a szobanövény kiásásától.

  • Banánfa

    Nehezebb helyzetben vannak a nagyméretű szobanövények szerelmesei, hiszen azok többsége mérgező. Létezik azonban megoldás a nagyobb szobanövényt kedvelők részére is: a banánfa maximálisan biztonságos minden háziállat számára. Gondozása viszont egy kicsivel több figyelmet igényel: gazdag talajra, bőséges fényre és rendszeres öntözésre van szüksége.

  • Zöldike

    A Zöldike – vagy más néven póknövény – egy kedves, csíkos, vidám növény, amely kezdő kertészek számára a legjobb választás, mert tartása nagyon könnyű, szinte elpusztíthatatlan. A zöldike szintén nem jelent veszélyt sem kutyus, sem macska számára, hiszen egyáltalán nem mérgező – cserébe viszont mindenféle környezetben eléldegél, és még jól is mutat a szobában!

  • Szemölcsliliom

    A külsejében az aloe verára emlékeztető szemölcsliliom szintén tökéletes választás lehet, ha kisállatot tartunk a házban. Ez a növény tulajdonképpen az aloe vera biztonságos alternatívája, mivel az aloe sajnos mérgező az állatok és a kisgyerekek számára is. Gondozása nem igényel sok energiát: kifejezetten kevés öntözésre és sok fényre van szüksége.

  • Bromélia

    Utolsóként egy különlegesebb dísznövényt hoztam, amely változatos külsejével, élénk virágzatával könnyedén feldob bármely teret. Ezt az egzotikus, állatbarát növényt szintén könnyű gondozni: csak világos ablakokra és párás környezetre van szüksége. Egyes broméliafajták talajmentes módszerekkel is termeszthetőek, ami tökéletes megoldás azoknak a gazdiknak, akik el akarják kerülni, hogy a kisállatuk esetleg kiássa a virágföldet. 

Remélem ajánlómmal meghoztam a kedved egy vagy több zöld növény beszerzéséhez, amelyek nem csak otthonosabbá varázsolják a környezeted, de a levegőt is tisztítják!