”Megteremtem a körülményeket, hogy a hibák és véletlenek létrejöhessenek.”- interjú Szabó Ádám Csaba keramikussal

Kövesd a Fourelle Co.-t az Instagramon is!

  • A közös ebédek és vacsorák alapját a gondos terítés adja, aminek középpontjában az étkészlet áll. Személy szerint én minden egyes étkezéshez – történjen az akár csak egyedül – igyekszem ízlésesen megteríteni, majd tálalni, hiszen így az egész egy teljesen más, szinte ünnepi élmény, még az étel is laktatóbb, és jobban esik.

     

    A környezetem minden egyes részletére igyekszem odafigyelni, ez a konyhai kiegészítők terén sincs másképp. Az ERROR N’ MORE-t régóta figyelemmel követem, számos alkotása megtalálható a konyhánkban. Egyszerűen imádom, hogy bátran ki mer lépni a megszokott keretekből, és a hagyományos, természetes elemeket ilyen zseniális módon mossa össze az aktuális gasztronómiai stílusokkal. A mai cikkben Szabó Ádám Csaba, az ERROR N’ MORE tervezője mesél nekünk az inspirációforrásairól, az alkotási folyamatról és persze a munkásságáról.

  • Hogy találkoztál először a keramikusművészettel?

    Az agyaggal való első találkozás sokkal meghatározóbb volt. Öt éves kor körül voltam, amikor a szüleim először elvittek egy kerámia szakkörre. Egyből magával ragadott az agyag illata és tapintása. Rettentően élveztem, bár a szüleim kevésbé, akiknek mindig nyakig agyagosan kellett berakniuk a kocsiba. Az első találkozás csak pár alkalomra korlátozódott, de nagyjából 10 éves koromtól a kerámia folyamatosan jelen van az életemben. A kapcsolatom a kerámiával – mint művészeti médiummal – az egyetemen (MOME) kezdett kibontakozni. Itt kezdtem el a hibák és véletlenek filozófiájával és esztétikájával foglalkozni, amit aztán a doktori kutatásomban (PTE) is folyatattam.

  • Mit gondolsz, mitől más egy ERROR N’ MORE kerámia, mi adja a márka esszenciáját? 

    Nem a klasszikus problémamegoldó dizájner szemlélettel alkotok. Sokkal inkább hasonlít a munkám a homokban játszó gyerekhez, mintsem az akadémikus tervezéshez. Alulról építkezem, felfedezek, és összekötök. Megteremtem a körülményeket, hogy a hibák és véletlenek létrejöhessenek. A játék közben megtalált csodáknak keresek megfelelő helyet az életünkben.

    Az ERROR N’ MORE márkát 2014-ben azzal a céllal hoztam létre, hogy egy olyan kerámia stúdió üzenetét hordozza, ami a gasztronómia, a képzőművészet és a dizájn határait, metszéspontjait vizsgálja kategória korlátoktól mentesen.

  • Miből merítesz inspirációt? 

    Szinte bármiből, de leggyakrabban a traumák inspirálnak. Nagyon izgalmas volt most számomra az elmúlt két év, amikor a kollektív trauma a személyes terekbe száműzött minket, ami lehetőséget teremtett annak megfigyelésére és átélésére, a közösség zajától mentesen. A legfrissebb plasztikáim, a Kovariancia sorozat a közelmúlt eseményeinek megrázó, ugyanakkor meditatív mivoltára reflektál.

    A tér-és időérzékelésünk is az életünkből drasztikusan kimetszett elemekkel együtt változott, a valóság élménye átalakult. A sorozat nem értelmezi vagy értékeli az aktuális helyzetet, hanem expresszív lenyomata annak: megélés az üresség keretein belül.

  • Mi jelenti számodra a legnagyobb kihívást a munkád során? 

    Sokat dolgozom éttermekkel, ami mindig csapatmunkát kíván, mivel egy komplex élményt hozunk létre. Ebben benne van a séf, a termelők, a felszolgálók, a belsőépítész és sokak munkája mellett az enyém is. Alkotó emberként természetesen mindig arra törekszem, hogy a munkáim a lehető legjobban reprezentáljanak engem. Ugyanakkor egy ilyen helyzetben az ego visszafogása elengedhetetlen. A tárgyaim nem harsoghatják túl az ételt és nem konkurálhatnak a környezettel sem. Azt hiszem, számomra ez az egyensúly megtalálása a legnehezebb része a munkának, hogy a kompromisszumokban is önazonos maradjak.

  • Van kedvenc alkotásod, kollekciód, projekted? 

    2018-ban, amikor az ONYX étterem frissen megkapta a második Michelin csillagát, egy közös projektet hoztunk létre a Gourmet fesztiválon “2 Ádám 2 csillag 2 gombóc” címmel. Azelőtt már készítettem edényeket az étteremnek, így nagyon jó kapcsolatom alakult ki a séffel, Mészáros Ádámmal. Ádám nem igazán kedvelte a fesztiválon használt papír vagy műanyag tányérokat, így kezdtünk el a lehetőségeken gondolkozni.

    Korábban már készítettem égetetlen, nyers agyagtárgyakat konyhai felhasználásra, innen jött az ötlet, hogy a Gourmet fesztiválon apró nyersagyag edényekben szolgáljanak fel ételeket. Az égetetlen, nyers agyag használat után, vízzel érintkezve, földdé ázik vissza és semmiféle hulladék nem keletkezik. Mivel 2400 darab tányérra volt szükség 3 hét alatt, ezért az ONYX és GERBEAUD szinte teljes stábja készítette a tányérokat egy Workshop keretén belül, ahol megtanítottam nekik a marokedény készítését. 3 hét alatt 1 tonna agyagból készültek el a tányérok.

  • Mely sikeredre vagy a legbüszkébb? 

    Mindig vannak nemzetközi és hazai kiállítások, megjelenések aminek természetesen nagyon örülök. Ugyanakkor arra vagyok a legbüszkébb, hogy az ERROR N’ MORE studio már 8 éve a legkiválóbb gasztronómia szakemberekkel dolgozhat együtt és piacilag is sikeresen tud működni.

  • Az általad készített kerámiák ősi, fatüzes égetéssel készülnek. Mesélnél erről nekünk egy kicsit bővebben? 

    A tökéletességre törekvő iparosodott gyártásnak a kiszámíthatatlanság és a hibák a legnagyobb ellenségei. A kerámia és porcelán gyárakban a tárgyakat a tűztől elszeparálva, zárt égető dobozokban égetik, legtöbbször gázzal, így csökkentve a váratlan események lehetőségét.

    Ezzel szemben a magas hőfokú (1300°C fölött) fatüzes égetésnél a kerámiatárgyak közvetlenül találkoznak a lángokkal, és ennek a találkozásnak a nyomai megőrződnek rajtuk. A lángok nyomai mellett az égetés során felszálló fahamu véletlenszerűen lerakódva egy természetes mázat képez a tárgyakon.

    Rengeteg tényező befolyásolja a tárgy végső megjelenését: milyen fát használsz, milyen ritmusban égetsz, hogy pakoltad be a kemencét, milyen az időjárás, milyen a kemence huzata vagy akár, hogy épp milyen hangulatban vagy. Minden körülmény, minden mozdulat hatással van az égetésre. A kontrollálás helyett a hangsúly az együttműködésre és az elfogadásra kerül.
    A fatüzes égetés során olyan őszinte tárgyak születnek, amelyek nyíltan felvállalják készítésük történetét.

  • Sorolj fel az olvasóinknak három keramikusművészt, akikre felnézel! 

    3 nemzetközi: Frederick L. Olsen, Jun Kaneko, Peter Voulkos

    3 magyar: Kemény Péter, Kontor Enikő, Néma Júlia

  • A webshopon kívül hol lehet még megtekinteni és megvásárolni az alkotásaid? 

     

    Budapest:

    Rododendron Art&Design

    MONO art & design

    CookBooks

    Budapest Select Store

    ERROR N’ MORE Showroom

     

    Tokió:

    REISEPASS

     

    Párizs, Bordeaux:

    CONTRACT FACTORY

Szabó Ádám Csaba tevékenységét az Instagram és a Facebook oldalán követhetitek figyelemmel.