Karácsonyi vendéglátás – áldás vagy átok?

Kövesd a Fourelle Co.-t az Instagramon is!

A december már önmagában is egy stresszes időszak: utolsó hajrá az oktatásban és a munkában, ajándék ötletelés és vásárlás, előkészületek az ünnepi menüre, otthoni dekorálás és feszült, rohanó emberek mindenhol a városban. Mindennek tetejébe legtöbbünknek a karácsonyi vendéglátással is számolnia kell, amiről megoszlanak a vélemények: áldás vagy átok? A legújabb Fourelle Co. cikkben most ezt a kérdést fejtegetjük.

 • PRO

  Egyértelműen a karácsonyi vendéglátás előnyei közé sorolandó, hogy ez egy tökéletes alkalom arra, hogy végre minőségi időt töltsünk együtt a szeretteinkkel. Az ünnepekkor közösen elengedhetjük és összegezhetjük az elmúlt évet, finom ételekkel és italokkal, fesztelen hangulatban, a mindennapi élet terheitől mentesen.

  Egy ilyen hagyomány, ha csak egy picit is, de visszaállíthatja az esetlegesen megromlott családi légkört, mivel az ünnepek alatt többé-kevéssé mindenkinek meglágyul a szíve. A hagyomány tartása, a családi és baráti kapcsolatok ápolása szintén erősíti minden egyes személy jóllétét – még ha nem is érzékelünk ebből semmit se, ezt a pszichológia tudománya már számos alkalommal bizonyította. Egy ilyen esemény az ajándékozásra is tökéletes légkört biztosít, ami szintén kellemes gesztus a legtöbbünk számára.

 • CONTRA

  Ezen pozitívumok ellenére miért hallani mégis gyakrabban az ellenkezőjét? Az év végére az energiaszintünk halmozottan lecsökken, a minket körülvevő dolgok viszont felgyorsulnak, így óhatatlanul felborul az egyensúly: lehetsz bármennyire is erős a mindennapokban, ezt a hirtelen váltást szinte lehetetlen nem érzékelni.

  Női oldalról különösen megterhelő tud lenni ez az időszak, mert ha még olyan szerencsések is vagyunk, hogy a környezetünk nem csak tőlünk vár el minden ünnepi szervezést és készülődést, akkor is mélyen a zsigereinkbe ivódott, hogy igenis rajtunk múlik az ünnepek minősége, és ha bármi is balul sül el, akkor az a mi hibánk.

  Az előbb felsoroltak egy borzasztó alapot biztosítanak a vendéglátásnak, amit még ha legbelül várunk is, a legtöbbünknek pont annyira hiányzik, mint egy hátba verés. Ezért is egyre népszerűbb elutazni erre az időszakra, mindentől és mindenkitől távol.

  Biztos sokunknak ismerősen hangzanak az ünnepi veszekedések, amelyek szinte már annyira összenőttek a karácsonnyal, mint a bejgli meg a halászlé. A fentebb említettek szintén megágyaznak a feszült légkörnek, amiben már nem is olyan nehéz két pohár bor után a rokonoknak esni egy apró nézeteltérés miatt.

Na de mit tehetünk, hogy elkerüljük a negatívumok nagyját és békésen ünnepelhessünk, kizárólag azokkal, akikkel szeretnénk? Ha kedveled az ünnepi vendéglátást, ha nem, minden oldalról nyitottságra és elfogadásra van szükség, hogy az év utolsó időszakában mindenki végre azt csinálhasson, amit akar. Az őszinteség is kulcsfontosságú: ha azt érzed, nincs kapacitásod a vendéglátásra, vagy bármely hagyományos, „kötelező” programra, akkor igenis állj ki magadért, és mondd el őszintén, de kedvesen, amit érzel, amit szeretnél! Negatív reakcióra számíthatsz? Valószínűleg, de aki tényleg szeret, az majd megérti, ha pedig mégsem, akkor nem fog rád hosszasan neheztelni, és idővel lehet, hogy még meg is érti a döntésed.

Kellemes és stresszmentes ünnepeket kíván a Fourelle Co. csapata! Alig várjuk már a következő év izgalmait!