Hogyan tartsd meg az újévi fogadalmaid?

Kövesd a Fourelle Co.-t az Instagramon is!

Az új év kezdetét - ha csak szimbolikusan is - tiszta lapként kezeljük, így
ez egy szuper alkalom arra, hogy átgondoljuk az elmúlt évet, tanuljunk a hibákból,
új célokat tűzzünk ki, és tudatosan folytassuk, ami eddig bevált. Bizonyára
neked is ismerős a helyzet, amikor az év első napjaiban úgy érzed, bármire
képes vagy, majd a hónap közepén csökken a lelkesedés, végül februárban már fel
is adtad. Ez nagyon egészségtelen, hiszen így saját magadnak okozol csalódást,
de pánikra semmi ok: összegyűjtöttem 8 tuti biztos tippet, amik alkalmazásával
a fogadalmaid tényleg valóra válhatnak!

  • 1. Fókuszálj csupán pár dologra!

    Hajlamosak vagyunk hosszas listát írni arról, hogy miket szeretnénk elérni, és ezzel már kőbe is véstük a vesztünk. Pár cél kitűzésével - bátran válassz akár csak egyet - nem fogod túlterhelni magad, és nem kell megosztanod az erőforrásaid, így megadva az esélyt, hogy valóban betartsd a fogadalmaid!

  • 2. Légy realisztikus!

    Ez erősen összekapcsolódik az első ponttal. Szeretünk jóval a képességeink és kapacitásunk fölé lőni, ami valószínűleg csak csalódáshoz vezet majd. Légy őszinte magaddal, és gondold át alaposan, hogy elbírod-e, amit megfogadsz, megfelelőek-e az aktuális körülmények, és ha kell, módosítsd a cél részleteit! Ha végül úgy ítéled meg, hogy valamiről le kell mondanod, ne keseredj el, nem egy életre mondtál le róla!

  • 3. Szánj időt a tervezésre!

    Tervezd meg tiszta fejjel, hogy az adott fogadalom hogyan fog teljesülni. Mit kell tenned ahhoz a hétköznapokon, hogy lépésről-lépésre haladj? Határozd meg pontosan ezeket a lépéseket! Milyen akadályokkal találkozhatsz az utad során, és azokat hogyan tudnád a leghatékonyabban kezelni? Például, ha épp a dohányzásról tervezel leszokni, akkor számolnod kell a kezdeti fejfájással és feszültséggel. Ezt el kell majd viselned, de azért egy kicsit enyhíthetsz a diszkomfortérzeteden, például nyugtató teákkal, légzőgyakorlatokkal vagy testmozgással.

  • 5. Tanulj a hibáidból!

    Ha korábban már volt sikertelen próbálkozásod valamivel, akkor vizsgáld meg, hogy hol buktál el, és miért! Minden részletet gondolj át, mert előfordulhat például, hogy anno épp csak lelkileg voltál rossz passzban, amikor elengedted a célt, nem pedig a képességeid vagy bármi egyéb hiányában buktál el. Egy
    lehetséges megoldás: "Idén toleránsabb leszek magammal, nem baj, ha egy időre megakadok!"

  • 6. Légy kedves és megértő magaddal!

    Elég nyomorúság ér minket az életben rajtunk kívül álló okok miatt, ne légy még te is a magad ellensége! Ha valakinek, hát neked kell a legjobban értened, ismerned magad, úgyhogy alkalmazkodj, és ne haragudj magadra, ha valami nem úgy sikerül, ahogy szeretted volna! Tudományos kísérletek is bizonyítják, hogy az önszapulás az egyik legnagyobb hátráltató erő, legyen szó akármiről.

  • 7. Kérj segítséget!

    Bátran fordulj olyan személyhez, akiben megbízol! Lehet, hogy már az is elegendő segítség lesz számodra, hogy könnyíthetsz a lelkeden azzal, hogy elmeséled, hol és miért akadtál meg, ráadásul hangosan fejtegetve ezeket a megoldás akár magától is előállhat.

  • 8. Tartsd meg a motivációd!

    Sokszor halljuk, csak azt nem tudjuk, hogyan kéne. Rengeteg módszer létezik erre, persze ezek az adott cél részleteitől, a személyiségedtől és még sok egyébtől is függenek, de íme egy tanács, ami mindig beválik: használd ki az év eleji felspannolt állapotodat, és írd össze pontokban, hogy miért szeretnéd az adott fogadalmat megtartani! Milyen változások történnek majd az életedben, ha eléred a célod? Miben leszel te magad más, ha beteljesül az álmod? Ezt a listát tartsd mindig szem előtt és/vagy magadnál, hogy a nehéz időkben felidézhesd, és erőt adjon!

  • Szerző: Kosik Dominika

Nagyon fontos, hogy ha valami mégsem sikerül, akkor semmiképp se keseredj el, hiszen ez nem azt jelenti, hogy végleg le kell mondanod róla. Legyen az önmagaddal való szeretetteljes bánásmód az első fogadalmad! Sok sikert és kitartást az idei évhez!

Remélem, hasznos tippekkel gazdagodtál a cikkből, ha pedig továbbra sem szeretnél lemaradni az újdonságokról, akkor iratkozz fel a hírlevélre, amit heti egyszer küldünk.