A nők nem tudnak vezetni – vagy mégis? (1.rész)

Kövesd a Fourelle Co.-t az Instagramon is!

A férfi sofőrök gyakran kritizálják a női vezetőket, megszilárdítva pár jól azonosítható sztereotípiát a gépjárművezetés kapcsán. Például: a nők nem tudnak parkolni, több balesetet okoznak, nem értenek a kocsikhoz stb. Lássuk azokat a berögzött előítéleteket, tévhiteket, amelyekkel a legtöbbször találkozunk nőként!

  • Képtelenek vagyunk gyorsan hajtani

    Az egyik leggyakrabban hangoztatott kritika a női sofőrökkel szemben az, hogy túlságosan megfontoltan vezetnek.

    A nők valóban óvatosabbak vezetés közben bizonyos szituációkban, de nem feltétlenül azért, mert nem tudnak gyorsabban vezetni. Hanem inkább azért, mert szeretik a biztonságot és nem rohannak, ha nem muszáj. Hé, férfiak! A város nem egy gyorsulási pálya, de ha oda kerülnénk, higgyétek el, bele tudnánk taposni a gázba!

  • Hozzánk csak a szedánok vagy épp a mini autók passzolnak

    Aztán ott van a járműválasztás kérdése. Az általános vélekedés szerint a férfiakat inkább a nagyobb, sportosabb autók vonzzák, ezzel szemben a nőknek főleg a kisebb, kompaktabb, vagy épp a kényelmesebb kocsik valók. A nőknek a mai napig több szerepben kell helyt állniuk, így természetes, hogy az életmódjukhoz legjobban illő járművet részesítik előnyben. Ugyanakkor ez ízlés dolga; ha nőként egy Mercedes terepjáró a szívünk vágya és megengedhetjük magunknak, miért ne mondhatnánk rá igent?

  • Nem tudunk parkolni

    Egy parkolással foglalkozó cég (NCP) által végzett tanulmány, amely körülbelül egy hónapon keresztül 2500 sofőrt figyelt meg Nagy-Britanniában mintegy 700 parkolót vizsgálva, kimutatta, hogy a nők összességében jobb pontszámot értek el a parkolásban. A jelentés adatai alapján a nők pontosabban helyezték el járműveiket a parkolóhelyen, mint a férfiak. Véleményem szerint a parkolási kultúra javulásához mindenkinek egyaránt odafigyeléssel és tisztelettel kellene kezelnie ezen szituációkat, vagyis ez egyáltalán nem nemi kérdés.

  • Gondjaink vannak a tájékozódással

    Manapság, amióta digitális GPS alkalmazások (pl. Waze) segítik a tájékozódást, ez a sztereotípia már nem annyira él, de az offline térképes időkben számtalanszor hallhattuk…

    A témában olvasott cikkek és a tapasztalataim alapján a férfiak kevésbé hajlandóak segítséget kérni, ha eltévednek, a nők viszont igyekeznek feltalálni magukat, és nem vonakodnak útbaigazítás miatt megszólítani valakit. Ahogyan arra a Sheila’s Wheels tanulmánya is rámutatott, a nők általában kevesebb kilométert tesznek meg egy addig ismeretlen úticél eléréséig, így kevesebb üzemanyagot fogyasztanak.

  • Sminkelünk vagy trécselünk a volán mögött ülve

    Igen, ez néha talán előfordul – de csodák csodájára, nem csak a nők babrálnak folyton valamivel az autóban ülve. Sőt, az AAMI ausztrál biztosítási szolgáltató szerint a férfiak nagyobb valószínűséggel veszítik el a koncentrációt (42% vs. 38%), és nagyobb valószínűséggel használják mobiltelefonjukat kihangosítás nélkül (21% vs. 16%).

Összefoglalva, nem amiatt lesz valaki jó vagy kevésbé jó sofőr, hogy nőnek vagy férfinak született. Sokkal fontosabb a tudatosság, a magabiztosság, a megfelelő koncertráció, a parkolásra való odafigyelés és az autó pontos ismerete. Amint a fenti sztereotípiák kivesznek a köztudatból, egy sokkal nyugodtabb és kooperatívabb közlekedési morál születhet meg, amiben a nőknek nem kell attól tartaniuk, hogy ki fogja leordibálni a fejüket a reggeli csúcsban.