A kiégés és ami mögötte van, 2. rész: így előzd meg a munkahelyi stresszt

Kövesd a Fourelle Co.-t az Instagramon is!

A kiégésnek számos tünete van, amelyek közül a legfontosabbakat előző cikkemben összefoglaltam – akkor az okokat kerestem, most megoldásokat hozok. Mit lehet tenni a kiégés ellen? Nézzük!

  • Válaszd le magad a munkáról!

    Ha a hét minden napján, a nap 24 órájában elérhetővé teszed magad a főnököd, a kollégák, az ügyfelek számára, akkor stresszes tényezők állandó özönének teszed ki magad. Próbálj meg rövid időblokkokat kijelölni munkára a szabadidődben (pl. egy óra emailezés este), így enyhíted a stresszt anélkül, hogy elutasítanád a rendelkezésre állást.

  • Figyelj a tested jeleire!

    Könnyű azt gondolni, hogy a fejfájást a kiszáradás okozza, a gyomorfájdalmat pedig az, amit ebédre ettél. A különböző panaszok azonban gyakran a stressz és a szorongás felhalmozódásának tünetei. A problémákat a tested is jelzi, ezért tanulj meg odafigyelni rá, hogy a kiégést már az elején megfékezhesd!

  • Relaxálj!

    A pihenési idő megtervezése ugyanolyan fontos, mint a munkabeosztás elkészítése. Még az olyan egyszerű relaxációs tevékenységek bevezetése, mint a 30 perc olvasás, is nagy előnyökkel jár. Tervezd meg a rekreációt, így biztosan nem hagyod ki a beiktatott gyakorlatokat. Plusz tipp: ne felejts el egy-másfél óra munka után egy-egy 15 perces szünetet beiktatni – csodákat tapasztalsz majd a hatékonyságodban.

  • Légy szervezett!

    Tudtad, hogy a stressz nagy része nem a túl sok munkából fakad, hanem sokkal inkább a hatékony munkavégzéshez szükséges szervezettség hiányából? Ha időt szánsz a rendszerezésre, a munkahelyi stressz sokkal kezelhetőbb lesz.

  • Támaszkodj a szeretteidre!

    Ha stresszesnek érzed magad, az tűnhet a legjobb megoldásnak, ha visszavonulsz és egyedül maradsz, de hidd el, a barátaid és a családod erős szövetségesek lehetnek a kiégés elleni harcban. Ha olyan emberekkel töltesz időt, akik szeretnek és törődnek veled, az segít megszabadulni a kiégés tüneteitől, és emlékeztet arra, hogy ideje végre jól érezni magad!

Ha továbbra sem szeretnél lemaradni az enteriőr, beauty, lifestyle és divattippekről, akkor csatlakozz a Fourelle Co. közösséghez! Iratkozz fel a hírlevélre, amit heti egyszer küldünk!