A kiégés és ami mögötte van, 1. rész: a „burnout” generáció

Kövesd a Fourelle Co.-t az Instagramon is!

Egy közelmúltbeli felmérés szerint egy átlagos munkavállaló 32 éves korában már megtapasztalja a kiégést. De mit jelent a kiégés valójában, milyen jelenségek mentén alakul ki és mi lehet a megoldás?

  • A WHO meghatározása szerint a kiégés „olyan szindróma, amely krónikus munkahelyi stresszből ered, amelyet nem sikerült megfelelően kezelni”, és a következők jellemzik:

    1) kimerültség, agyonhajszoltság érzése;

    2) mentális távolságtartás, cinizmus és negativizmus a munkahellyel kapcsolatban;

    3) csökkent szakmai hatékonyság.

    Anne Helen Petersen „Can’t Even: How Millennials Became the Burnout Generation”című könyvének szerzője a generációs jelenséget a munkavégzés hiperproduktivitásával magyarázza. Hozzáteszi, az „intenzív szülői nevelés” szintén megágyaz a későbbi kiégésnek, illetve korunk digitális platformokon történő kommunikációja tovább mélyíti azt.

  • A pénzügyi válságok, COVID-19, digitális technológia

    A munkahely biztonságának érzése, amely az előző generációknál korábban adott volt, már nem létezik. Az 1990-es évek dot-com buboréka és a 2008-as pénzügyi válság után, a COVID-19 világjárvány alkonyán, valamint a nemzetközi konfliktusok árnyékéban az emberek manapság nagyobb valószínűséggel töltenek be több pozíciót életük során, mint dédszüleik, amellett, hogy a magánéletben is helyt kell állniuk. Talán mondani sem kell, hogy ebben a bizonytalan gazdasági-társadalmi környezetben és a több szerepben való megfelelés kényszerében létezve a kiégés is gyakoribb.

    Továbbá a digitalizáció lehetővé tette a mindig aktív munkakultúra kialakulását – egy „gyors email”, egy rövid social media poszt kikapcsolódás közben már fel sem tűnik… A munkavállalók a kiélezett verseny és fluktuáció miatt szeretnék megmutatni, hogy mennyire szorgalmasak, ez viszont szorongáshoz vezet. A koronavírus ráadásul új kihívásokat hozott a munkavégzés helyével, módjával kapcsolatban, amihez nem tudott mindenki alkalmazkodni…

  • Mentális egészség = minden

    Mentális és testi egészségünk összefügg, és ha figyelmen kívül hagyjuk, a kiégés hosszú távú hatást gyakorolhat szervezetünkre. Ahhoz, hogy elejét vegyük a kiégésnek vagy visszaállítsuk mentális egészségünket, foglalkoznunk kell önmagunkkal.

    A kreatív-, illetve divatiparban dolgozók szintén fokozott nyomásnak vannak kitéve a folyamatosan változó trendek, a fiatal és idősebb munkavállalók közötti generációs gapek, a digitális eszközök sokfélesége, a konkurenciaharc és a fentebb említett gazdasági-társadalmi helyzet miatt.

    Énidő, digitális detox, rendszeres sportolás és kikapcsolódás, barátokkal és családdal levés, továbbá napi rutin kialakítása segíthet abban, hogy megakadályozzuk a kiégést, amely immár korántsem csak az idősebb generáció sajátja.

Ha továbbra sem szeretnél lemaradni az enteriőr, beauty, lifestyle és divattippekről, akkor csatlakozz a Fourelle Co. közösséghez! Iratkozz fel a hírlevélre, amit heti egyszer küldünk!