Fashion burnout: már nem érdekel minket a divat?

Kövesd a Fourelle Co.-t az Instagramon is!

A kiégés többféle formában jelentkezhet, tünetei pedig lehetnek enyhék vagy erősebbek. Az alábbiakban a francia Vogue nyomán most az úgynevezett „fashion burnout” jelenséget járom körbe, a cikk végén pedig tippeket is hozok nektek.

  • A világjárvány alatt az öltözködésünk átalakult – lelkiismeret-furdalás nélkül viselhettük azt, amiben a legjobban érezzük magunkat, és nem ment el időnk azzal, hogy kiválasztottuk az alkalomhoz leginkább illő darabokat. Noha úgy tűnik, a járványnak vége, és visszatérhetünk a normál kerékvágásba, valami megváltozott.

    A sok-sok ránk ömlő Insta-inspiráció, a megfelelési kényszer, a fenntarthatóságra törekvés égető aktualitása és a pandémia hozományai a munkahelyi stresszel, a kimerültséggel, a világ történései miatti frusztrációval és egyfajta cinizmussal, illetve egyéb kiégést okozó tényezőkkel párosulnak. Ezek miatt sokszor érezhetjük azt, hogy már nem érdekel minket a divat, hiszen sokkal fontosabb dolgok is vannak nála, vagy elkezdjük úgy kezelni az öltözködést, mintha egyfajta kötelezően elvégzendő teendő, sőt, munka lenne.

    Már nem élvezzük a divatot? Nem leljük örömünket abban, hogy felfedezzük kedvenc márkáink, tervezőink kreációit? Időpocsékolásnak tartjuk a válogatást, a próbálgatást? Nem látjuk a divat kreatív, művészi oldalát?

    Ha benned is felmerültek már a fentiek, íme néhány tipp, amik segítenek visszanyerni a divat iránti szenvedélyed:

  • Ne rohanj! Öltözz a saját időbeosztásod szerint, időkorlát nélkül!

  • Iktasd ki a nyomást, hogy valós időben dokumentáld szettjeidet a közösségi médiában! Az Instagram várhat. Megélni a pillanatokat sokkal szórakoztatóbb.

  • Inspirálódj kedvenc blogjaidból, magazinjaidból, Pinterest boardjaidról, és tápláld a képzelőerőd akár filmeket nézve, vagy művészeti galériákat látogatva!

  • Ne feledd, hogy megjelenésed nem lehet értékelés tárgya – ne fogadj el kéretlen véleményeket arról, hogy mi áll jól neked és mi nem!

  • Építs kapszulagardróbot! Válassz ki pár kulcsdarabot, amik sok mindenhez illenek – ezek inspiráló alapot adhatnak egy-egy szetthez!

  • A már nem használt darabokat add el vagy ajánld fel jótékony célokra! Ebben az esetben is igaz ugyanis, hogy a kevesebb több.

  • Tervezz be egy „divatnyaralást” – ez egy olyan időszak, amikor nem kell az öltözködéssel, a megjelenéssel foglalkoznod!

  • Loved clothes last. Gondoskodj megfelelően azokról a darabokról, amik már a szekrényben vannak és ha szükséges, varrasd vagy javíttasd meg kedvenceidet!

  • Ne tartsd a legértékesebb darabjaidat valamilyen jövőbeli eseményre – egy szerda esti koktélozás is tökéletesen alkalmas arra, hogy felavasd azt a bizonyos ruhát.

  • Végül, de korántsem utolsó sorban: szeresd magad és szeresd a tested!

Remélem hasznos tippekkel gazdagodtál a cikkből, ha pedig továbbra sem szeretnél lemaradni az újdonságokról, akkor iratkozz fel a hírlevélre!