Mit tegyél, ha sérült a bőröd védőrétege?

Kövesd a Fourelle Co.-t az Instagramon is!

 • Az egészséges bőr titka nem más, mint az erős, táplált barrier. Mi is pontosan a skin barrier, azaz védőréteg, miért fontos az ápolása, és mit tegyél, ha sérült? Megtudhatod a legújabb cikkünkből, olvass tovább!

 • Mi az a barrier?

  A barrier a bőröd legkülső rétege (a sejtek körüli lipidburok), a bőrfelszín, aminek feladata - ahogy a neve is mutatja - a bőröd védelme, hogy a nedvességet és minden hasznosat "bent tartson", a káros anyagokat pedig kívül.

 • Hogyan ismerem fel, ha sérült?

  Ha a bőröd védőrétege sérült, akkor azt azonnal látni fogod. Gyulladt, irritált és pirosas lesz, és a szokásos, akár kedvenc termékeid is csíphetik, diszkomfortérzetet hagyhatnak maguk után. Tartós sérülés esetén a bőr fakó, száraz és túlérzékeny.

 • Miért sérülhet a védőréteg?

  Külső tényezők között lehet szó durva időjárásról: extrém hőemelkedésről vagy csökkenésről, erős szél vagy napsütés is okozhatja. További tényezők: szmog, rossz alvás, dohányzás, allergének, hibás bőrápolás, de akár a genetikád is közrejátszhat.

 • Mit tegyél, ha sérült a bőrőd védőrétege?

  • Egyszerűsítsd le a bőrápolási rutinod! - Vetkőztesd le a rutinod, és csak a három legfontosabb lépést tartsd meg (legalább a barrier visszaépítésének idejére): tisztítás, hidratálás, fényvédelem. Hagyj ki minden olyat, ami irritáló összetevőt, például alkoholt, illatanyagot, illóolajat tartalmaz.
  • Célozd meg a problémát! - Válassz olyan terméket, ami kifejezetten jótékony hatással van a barrierre, tehát tartalmazza a következő(ke)t: lipidek, panthenol, hialuronsav, niacinamid (kis mennyiségben), vagy akár szkvalén. Fourelle kedvencek:
   - Vichy Minéral 89 Hyaluron-Booster
   - La Roche-Posay Cicaplast B5
   - The Ordinary 100% Rose Hip Seed Oil
  • Kerüld a bőrradírokat, és a durvább törülközőt! Kizárólag langyos vízzel moss arcot!
  • Élj kiegyensúlyozottabb életet! - Tudjuk, könnyű ilyenekkel dobálózni, de ez mindennek az alapja, még a bőrápolásnak is. Az alvás kulcsfontosságú tényező, ha a védőréteg helyreállításáról van szó, de természetesen a tápanyagokban gazdag étkezés sem utolsó szempont.

Légy türelmes!

Ne várj csodát, időbe telik, amíg meggyógyul a bőröd, de 2-3 héten belül már biztosan látni fogsz változást! Súlyosabb eseteknél pedig 3-4 hónap, mire újra egészségessé válik a védőréteg.

Remélem, hasznos tippekkel gazdagodtál a cikkből, ha pedig továbbra sem szeretnél lemaradni az újdonságokról, akkor iratkozz fel a hírlevélre!