5 pilates gyakorlat otthonra

Kövesd a Fourelle Co.-t az Instagramon is!

A legutóbbi pilates témájú cikkünkben arról olvashattál, hogy milyen öltözékben a legkomfortosabb a gyakorlás, most pedig 5 pilates gyakorlatot mutatunk, amelyet otthon is könnyedén és biztonságosan elvégezhetsz. A gyakorlatok pozitív hatásait maximálisan csak rendszeres gyakorlás után tapasztalhatod meg, de már egyetlen egy alkalom is javíthat a közérzeteden. Ha kíváncsi vagy az öt gyakorlatra – amelyek tulajdonképpen jógapózok, hiszen a pilates mindig azokból merít – akkor olvass tovább!

 • FA PÓZ

  Hogyan végezd helyesen?

  Állj kis terpeszbe a matracodon, fejtetővel nyújtózz fölfelé, a sarkakat pedig told a talajba! Belégzésre zárd össze a tenyereid a szívközpont előtt, majd nézz ki egy statikus pontot, a következő belégzésre pedig helyezd az egyik lábad az ellenkező belső combodra! A lábemelésnél akár kézzel is segíthetsz. Igyekezz megtartani az egyensúlyod, a felemelt lábad térdével törekedj hátra fele, lélegezz orron keresztül mélyeket, és ha biztosan állsz, emeld a karokat a fej fölé! Végezd el a másik oldalon is!

  Miért hasznos?

  Javítja az állóképességet, az egyensúlyérzéket, stresszcsökkentő és segít fókuszálni.

 • FÉLGYERTYA PÓZ

  Hogyan végezd helyesen?

  Feküdj hanyatt a matracodon, majd belégzésre óvatosan gördülj fel addig, amíg a csípőd a mellkasod fölé nem kerül! A karokkal stabilan támasztd meg a hátad, a combokat pedig tartsd a mellkasodhoz közel! Ha jól esne, akkor akár egész gyertyát is végezhetsz, ehhez nyújtsd ki a lábakat és spiccelj a lábfejeddel!

  Menstruációs időszakban ez a póz nem javasolt, mivel egy fordított testhelyzet.

  Miért hasznos?

  Pihentető a szívnek, fokozza a vérellátást és energetizál.

 • FELFELE NÉZŐ KUTYA PÓZ

  Hogyan végezd helyesen?

  Feküdj hasra a matracodon, tedd a tenyereid a vállad mellé, majd kilégzésre a karok erejével told el magad a talajtól, lehetőleg minél magasabbra, de csak addig, amíg a hátad még kényelmesen viseli a pózt! A tekinteted tartsd srégen a plafonon, mellkassal törekedj ugyanabba az irányba, a rüsztöd szorítsd a talajba, a comb-és farizmokat pedig végig feszítsd, ezzel is óvva a gerinced!

  Miért hasznos?

  Nyújtja a test elülső felszínét, emésztésjavító, erősíti a gerincet és rugalmassá teszi azt.

 • LEFELE NÉZŐ KUTYA PÓZ

  Hogyan végezd helyesen?

  Helyezkedj el négykézláb a matracodon, majd belégzésre told a tenyereket a talajba és nyújtsd ki mindkét lábad, amennyire csak tudod! A sarkakkal és a mellkassal törekedj a talaj felé, a köldököd húzd be a gerinc felé, tartsd lazán a nyakad, a comb-és karizmokat pedig tartsd feszesen!

  Miért hasznos?

  Nyújtja a vádlit és a comb hátsó részét, erősíti és formálja a karokat, lazítja a nyak izmait, tehermentesíti a gáttájékot és nyitja a mellkast.

 • LÓTUSZÜLÉS

  Hogyan végezd helyesen?

  Ülj törökülésbe úgy, hogy mindkét rüsztöd a combodon pihenjen, a talpak a plafon fele nézzenek! A törzs legyen egyenes, fejtetővel nyújtózz a plafon felé, a kezeket pedig pihentesd a térdeken! Ügyelj rá, hogy a vállaid lazák legyenek, és ne essenek előre! Ez után lélegezz mélyeket az orrodon keresztül, 4 számolásig be, aztán 4 számolásig ki!

  Miért hasznos?

  Csendesíti az elmét, pihentető hatású, stresszcsökkentő, tartásjavító.

A rajzokat Boryana Korcheva, bolgár művész készítette.

Kedvet kaptál egy pilates vagy jógaórához? Jelentkezz be a Fourelle Co. Pilates Studio-ba, és próbáld ki valamelyik mozgásformát egy tapasztalt oktatóval!

Bejelentkezés

Szerző: Kosik Dominika